27 februari, 2017

Blick Vänner i fokus: Villa Aske

#Blickvänner –  Vi har pratat med Lina från Italieninspirerade Villa Aske

Boungiorno Lina!

Vad tycker du om möteskulturen i Sverige och vad tror du vi skulle kunna låna från Italienarna?
– Marknaden är överhettad och det är stenhård konkurrens. Köparna är mer pålästa, världsorienterade och ställer specifika och högre krav. Detta gör att vi som leverantörer måste vara duktiga på att särskilja oss genom ett eget uttryck.

Människor associerar Villa Aske med att det är ”lite som att vara i Italien”. Att det är det italienska alternativet för konferens och events. Självklart ger den italienska byggnaden en speciell inramning och atmosfär men oavsett syfte och mål med konferensen har det fysiska mötet och samtalet alltid en central roll. I Italien sker samtalen ofta i kombination med måltiden. Maten och framför allt middagen är helig. Då samlas man, njuter av god mat, umgås och samtalar. Man äter i långsam takt och sitter gärna i flera timmar.

Man äter inte för att leva, utan man lever för att äta. Detta tycker jag verkligen att vi ska låna från italienarna och på Villa Aske ser vi dagligen hur det goda samtalet blir som bäst med t.ex. lite tiramisu i mungipan =)

Hur ser en klassisk svensk Conferenza ut?
– Oj, oj svårt att säga eftersom det kan se så olika ut. De italienska inslagen är svåra att komma undan. Och även om Villa Aske faktisk ligger i Sverige är det italienska inslagen alltid närvarande. Många associerar Italien med mat och dryck, men för oss är det viktigt att vi särskiljer oss på flera sätt och inkluderar det italienska genom hela upplevelsen. Bl.a. har vi tagit fram olika aktiviteter. Förutom olika italienska mat- och dryckesaktiviteter har vi en grymt omtyckt aktivitet vid namn Gudfadern. Den är inspirerad av filmen med samma namn och sätter både kropp och knopp i rörelse, en team-aktivitet anpassad för alla.

Berätta om er nya Charkuteria, vad vill ni uppnå där och vilka råvaror kan man förvänta sig?
– Charkuterian är idag ett “hål i väggen” eller rättare sagt ett förrum till Villa Askes vinkällare. Här hänger många av våra gäster för ett avslappat umgänge med lite gott vin och en bit chark i handen.

Det var för några år sedan, då alla vi som jobbar på Villa Aske reste till vackra Toscana, som en upplevelse gjorde extra stort intryck. Nämligen mötet med “Slaktaren från Panzano”. Han heter Dario Cecchini och är den åttonde generationen som driver det världskända slakteriet i den lilla byn Panzano mitt i Chiantis böljande landskap.

Detta inspirerande möte blev startskottet för Charkuterian på Villa Aske. I sommar kommer Charkuterian flytta in i ny lokal. Vårt frukostrum, som också är platsen där vårt julbord dukas upp, kommer förvandlar till den nya Charkuterian. Här kommer det bli ”schysst häng” vid den röda charkmaskinen med också möjlighet för middagar och andra arrangemang. En riktig atmosfärhöjare till Villa Askes restaurangmiljö.

VILLA ASKE är ju en florentinsk renässansvilla, men kan man få en Steak Florentine i restaurangen?
– Jag ställde frågan till vår köksmästare Alexander och han smålog. Det är kanske inte det mest vanligt förekommande på menyn. Maten vi serverar på Villa Aske är Medelhavsinspirerad, men tillagad på svenska råvaror av högsta kvalitet. Menyn följer säsongerna och precis som i Italien står rena, genuina smaker i fokus. En solkysst tomat, ett lätt parmesanskum eller en ny variation på blåbär.

Vad betyder det Italienska arvet för er som är verksamma på Villa Aske idag?
– Förutom att ha förmåner att jobba i den vackraste miljö är arbetat med ”det italienska temat” mycket tacksamt. Inte minst vi som jobbar på Villa Aske håller Italien extra varmt om hjärtat. Men det italienska betyder så olika saker för oss.

När vi skulle ge vår pampiga reception en ansiktslyftning bestämde vi oss för att måla vår 3,5 meter höga och 10 långa vägg helt i svart. Den svarta färgen skapade illusionen av konferensbranschens största griffeltavla (och griffeltavlor finns ju över allt i Italien). På denna vägg målade sedan en konstnär olika italienska bilder och symboler som vi tillsammans associerade fram. På väggen finnas allt från pizza till ett porträtt av Al Capone, från romerska siffror till en venetiansk gondoljär. På väggen återfinns även Villa Askes hus, ditmålad av vår egen VD Lelle Holm. Hela väggen finns som sagt att avnjuta i vår reception.

Vi kommer ju ha ett gemensamt kundevent ute hos er torsdag 24 augusti, kan du hinta lite om vad vi kommer att få uppleva?
– Mat och dryck kommer vara självklara inslag under vårt gemensamma event. Nya möten och sköna samtal. Mer vill jag inte säga nu =) Jag hoppas att det kommer kännas lite som att vara i Italien. Att ni känner hur nära en liten del av Italiens finns. Villa Aske är ju ändå Stockholms närmaste palazzo.

Tusen tack Lina, vi ses snart! Grazie Mille, a presto!

KONTAKTA OSS