Kickstarta hjärnan efter semestern - 11 tips från 3 experter - Blick
28 augusti, 2019

Kickstarta hjärnan efter semestern – 11 tips från 3 experter

 Kvinna tänker mot ljus bakgrund

Tillbaka från semestern och hjärnan känns som om den fortfarande ligger kvar i solstolen och har halvsmält i alldeles för varmt väder. Känner du igen dig? Så här i början på hösten kan vi behöva lite extra hjälp för att kicka igång hjärncellerna och komma igång med produktiviteten igen.

Vi har samlat de bästa tipsen för hur du ska kunna optimera hjärnan igen på jobbet, från tre olika experter.

Anders Hansen – hjärnstark överläkare

Katt som sover under vitt täcke

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, höll denna sommar ett mycket uppskattat sommarprat i P1. Han har sedan böckerna Hjärnstark och Skärmhjärnan blivit en populär expert på hjärnan och berättar om hur våra hjärnor ännu är optimerade för hur vi levde förr – i en tid innan storstäder, skärmar och smartphones. Därför är de många intrycken vi matas med idag ofta övermäktiga, och det hjärnan egentligen behöver är uråldriga behov som fysisk aktivitet, sömn och sociala relationer.

Anders bästa tips för hjärnan:

1. Träning

När vi motionerar pumpar hjärtat snabbare och både musklerna och vår hjärna får mer blod. Med blodet kommer mer syre och näring till hjärnan – och den fungerar redan på kort sikt bättre, med mer kreativitet och bättre koncentration.

På längre sikt frisätts proteiner som har positiva effekter på vårt mående, vårt minne och vår koncentration. Stresshormonet kortisol ökar i kroppen när du tränar, för att sedan sjunka när du slutat röra på dig. Studier visar att ju mer du är aktiv desto mindre stiger kortisolet under själva aktiviteten och desto mer sjunker det sedan vid vila. Din kropp reagerar med mindre och mindre stresshormonpåslag ju mer du tränar. När du sedan blir stressad av andra orsaker så kommer inte kroppen att reagera med samma kortisolökning; träning fungerar alltså för att motverka stress.

2. Sömn

Sömnen behövs för att hjärnan ska få en chans att bearbeta nya intryck och återhämta sig. När du sover varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker och i delar av hjärnan minskar aktiviteten. Samtidigt lagras minnen och ny kunskap. Produktionen av stresshormoner minskar under sömnen, och goda sömnvanor kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2, depression och utmattningssyndrom.

Vuxna behöver mellan sex och nio timmars sömn per dygn, det varierar från person till person. Känner du dig pigg och fungerar bra dagtid får du troligen tillräckligt med sömn.

3. Sociala relationer

Historiskt sett har vi klarat oss bättre i grupp där vi kan skydda varandra, så att söka sig till andra människor för emotionellt stöd ligger i vår natur. Det har visat sig att ensamhet och social exkludering aktiverar samma delar i hjärnan som fysisk smärta.

Anders menar att om 20 år tror han att huvudanledningen till att folk tränar är att det har så positiva effekter på hjärnan. Strunta i magrutehetsen men träna gärna för hjärnan!

Jörgen Dyssvold – om möteshjärnan

En hög med donuts med strössel och glasyr

Jörgen Dyssvold är mötesdesigner med mer än 20 års erfarenhet av att planera och producera möten på alla nivåer. Han är också skapare av Meetfulness – läran om hur man skapar möten som uppnår målen och har kul på vägen.

Jörgens bästa tips för att få hjärnan att prestera bäst i just möten:

1. Ta bort distraktioner

Distraktioner och negativa triggers stör vår hjärna och vår uppmärksamhet. Det kan till exempel vara någon som springer utanför fönstret, någon som pratar i telefon eller ett obehagligt ljud som triggar ett stresspåslag. Doften av nybakade bullar kan trigga ett extremt fikasug hos mötesdeltagarna och därmed påverka deras koncentration. När vi behöver kunna fokusera är det därför viktigt att skapa en mötesplats fri från oönskade triggers och distraktioner.

Men! Måttligt med distraktioner kan också vara bra, beroende på mötets syfte och karaktär; studier har visat att vår kreativitet hämmas både av en stimmig miljö men också av total tystnad. En lagom distraherad hjärna tänker friare, så för de kreativa brainstormingmötena kan det vara bra att skapa en miljö med lite bakgrundssorl eller musik.

2. Lagom med socker

En hjärna som arbetar koncentrerat förbrukar en hel del energi. Vår hjärnas huvudsakliga bränsle kommer från sockerglukos som tillsammans med syre bildar ett ämne som kallas ATP och som ”driver hjärnan”. Dock krävs det bara små mängder socker för att driva hjärnan, och med alltför mycket sockerstint konferensfika blir hjärnan istället för hyperaktiv och sedan snabbt trött. Knepet är att äta lagom (lite) socker, och helst oraffinerat sådant – välj frukt hellre än kanelbullar och donuts!

3. Trigga lyckohormoner

Vår hjärna är beroende av lyckohormoner som dopamin och endorfiner. Att vara uttråkad är lika med noll produktion av dessa lyckohormoner, men det positiva är att det bara krävs något så enkelt som att applådera, skratta eller lyssna på musik eller på en gripande berättelse för att trigga igång produktionen igen. Planera därför in triggers som att spela upp en peppig låt, visa ett roligt videoklipp eller uppmana till en spontan applåd i ert möte, för att hålla hjärnorna på gott humör.

4. Återhämtning

Liksom andra delar av kroppen behöver hjärnan återhämtning när den är trött. Bara sömn är inte tillräckligt, för även när vi sover arbetar hjärnan för fullt med att sortera dagens intryck, rensa i minnesarkivet med mera. Att gå lugna (och gärna långa) promenader i naturen eller meditera ger hjärnan en annan typ av vila, som kompletterar återhämtningen den får vid sömn.

Dietistens tips – brainfood

Avokado i rosmönster på fullkornsbröd

Att socker kan både hjälpa och stjälpa hjärnan har vi redan konstaterat. Men visste du att även dessa livsmedel kan öka blodflödet till hjärnan och förbättra vår koncentrationsförmåga?

Dietistens 4 mattips för hjärnan:

1. Avokado

Avokado är omåttligt populärt just nu. Den innehåller fullt med nyttiga fetter (omättade fettsyror), och vitamin K och folat, som hjälper till att förhindra blodproppar i hjärnan och samtidigt bidrar till att stärka minne och koncentrationsförmåga.

OBS! Trots detta vill vi uppmana till att äta avokado med måtta då det är en produkt som både är resursslukande att odla, och som färdas lång väg till våra affärer. Välj ännu hellre blåbär eller betor som växer på våra breddgrader.

2. Blåbär

Blåbär är både fulla med C-vitamin och antioxidanter. Forskning visar att de kan bromsa åldersrelaterade minnesförändringar och förbättra minnesförluster. Nu på sensommaren myllrar det av detta blåa guld i våra skogar! Kombinera nytta med nytta och anordna en konferensaktivitet där ni tillsammans plockar blåbär till kvällens dessert?

3. Fullkorn

Hjärnans huvudsakliga bränsle är glukos. Med fullkornsprodukter går glukosen långsammare ut i blodet, vilket gör att du håller dig alert i huvudet en längre period – fokus hela dagen.

4. Betor

Betor innehåller naturliga nitrater som ökar blodflödet till hjärnan, vilket är toppen för alla hjärnans funktioner!

Lika viktigt som vad du säger på mötet

Arrangerar du konferens kan det sammanfattningsvis vara minst lika viktigt för konferensens framgång att se till att deltagarna får en god natts sömn, mat som boostar hjärnan, tid att socialisera och kanske ett träningspass som avbrott mellan mötessessionerna!

Vår bokningsavdelning hjälper dig boka konferensanläggningar som erbjuder allt detta och mer. Våra projektledare bollar gärna idéer för hur du håller hjärnan i trim hos dina konferensdeltagare.

 

KONTAKTA OSS