Social hållbarhet – 5 tips om tillgänglighet - Blick
30 oktober, 2017

Social hållbarhet – 5 tips om tillgänglighet

10% av Sveriges befolkning har en normbrytande funktionsvariation. Om vi inte tänker på tillgängligheten när vi planerar event finns alltså risk att vi förbiser en tiondel av våra potentiella kunder. 

Det är lönsamt att göra ditt event tillgängligt för alla. Här kommer fem tips om tillgänglighet för dig som arrangerar möten och events:

  • Observera att en funktionsvariation inte alltid är synlig. Tillgänglighet gäller inte bara rullstolsburna utan även syn, hörsel, allergi och överkänslighet, bland annat.
  • Tänk på språket! Ett funktionshinder finns i miljön, aldrig hos personer. Ett funktionshinder kan till exempel vara en entré med bara trappor eller svårtillgänglig information. Använd istället ord som funktionsvariation för att beskriva den fysiska, psykiska eller kognitiva variation som finns hos människor – detta ord är neutralt och lägger ingen värdering i om variationen är nedsatt eller fullkomlig, frisk eller sjuk. Funktek har en bra ordlista som förklarar betydelsen av funkrelaterade ord: funktek.se/ordlista/
  • Det kan vara överväldigande att tänka på att tillgodose alla tänkbara variationer, men fokusera på lösningar istället för att tänka på det som begränsningar och problem. Användarvänlighet är något som gynnar alla dina besökare.
  • Undvik negativa överraskningar för den som har en funktionsvariation och besöker ditt event – var transparent och kommunicera dina eventuella tillkortakommanden inför evenemanget.
  • Kom ihåg: det är bättre att göra något än ingenting alls!

 

Några goda exempel på aktörer som gör många rätt:

Scandic – Scandic vill mena att deras program inom tillgänglighet är världsledande, med bland annat mobila lyftar, hörslinga i receptionen, vibrerande brandlarmsklockor för de som inte hör och hotellinformation i punktskrift. Efter att ha utsett en tillgänglighetsambassadör 2003 var en av den första åtgärderna som genomfördes att låta över 100 Scandicanställda ta sig fram i rullstol på hotellen under två timmar var, för att förbättra förståelsen för funktionsvariationer.

Fallängetorp – Fallängetorp är certifierat enligt EQUALITY för tillgänglig turism i Sverige. På Fallängetorp kan alla uppleva en KRAV-certifierad lantgård med kor, får, hästar, hundar, katter och höns. Vandrarhemmet Mellangården är utrustat med lyft och höj- och sänkbara bänkar och skåp. Dessutom har de ett terränggående fordon Zoom Uphill, så att alla kan ta sig ut i naturen.

Osynlig utställning – Seende besökare får ett nytt perspektiv med en utställning helt i mörkret och en blind guide. Du utforskar utställningen via hörseln, luktsinnet och genom att röra vid saker.

Vill du lära dig mer och vidga ditt eget perspektiv? Blick bjuder in till föreläsningen Våga Satsa! av flerfaldige paralympiske medaljören Jonas Jacobsson och hans fru Aja Lind, på Elite Marina Tower den 4 december. Läs mer här.

KONTAKTA OSS