16 augusti, 2018

Westers om hållbar eventmat

westers cateringmat vegetariskt

Mat och dryck är en viktig del av ett evenemang. En tråkig lunch kan sänka upplevelsen av en hel konferens, medan en annorlunda matupplevelse är något vi gärna berättar om för våra vänner och ofta minns långt efteråt. På samma gång kan mat och dryck vara en klimatbov, så det gäller att välja rätt meny om man vill arrangera hållbara event.

Några som vet vikten av både välsmakande och hållbar eventmat är cateringföretaget Westers.  Vi har pratat med deras VD Mårten Kask.

Mat och dryck kan ju ha stor inverkan på miljön. Hur arbetar ni för att försöka minska er miljöpåverkan?

– Vi har en mängd olika hållbarhetsmål som vi arbetar aktivt mot. Vi har till exempel som mål att minska matsvinnet i köket med 30% under 2018, och att byta ut diskmaskiner i kök och kontor till maskiner som återvinner vatten, värme och diskmedel.

Vi försöker även göra vår del i det dagliga arbetet, bland annat genom att väga varje gram råvara på våg, liksom att planera våra leveranser för att maximera volym och minimera avstånd. Utöver detta använder vi endast miljömärkt el från vatten- eller vindkraft i vår produktion, och har installerat induktionsspisar som till skillnad från restaurangspisar genererar cirka 3,5 ton mindre koldioxid per år.

Vad gäller råvaror väljer vi i största möjliga mån ekologiska och närproducerade råvaror av hög kvalité från gårdar där vi vet att det finns en genuin omsorg för djurens välmående. Målet är att procentuell användning av ekologiska och närproducerade råvaror ska öka årligen.

Jag vet att ni har som målsättning att erbjuda Stockholms bästa vegetariska och veganska catering. Berätta lite mer om hur ni jobbar mot det målet?

– Vi söker hela tiden efter nya spännande sätt att erbjuda ”veg-catering” på genom nya råvaror, tillagningssätt och spännande smakkombinationer. Allt fler efterfrågar denna typ av miljövänliga catering, som börjar bli ett självklart val eller alternativ i det svenska samhället och Stockholm i synnerhet. Vi vill leda utvecklingen framåt med ett tydligare fokus på hållbar catering i alla dess former, bland annat genom att ge vegetariskt och veganskt en framstående plats i vårt sortiment. Därför utvecklar och utökar vi ständigt vårt utbud av denna typ av catering, genom att ta inspiration från alla världens hörn på våra utvecklingsresor. Till exempel har vi street food-buffén ”Big Apple” och cocktailbuffén ”Pumpa” som båda är mycket populära bland våra kunder!

Jag har förstått att ni även jobbar med social hållbarhet – kan du berätta mer om det?

– Jag skulle vilja säga att socialt ansvarstagande har funnits med ända sedan vår start 1988. Som företagare ser vi chansen att ge något tillbaka, främst inom frågor vi känner starkt för.

Vi brinner särskilt för utsatta barn och ungdomar som inte har fått de förutsättningar i livet som alla borde ha. Vi kanske inte kan rädda hela världen, men vi kan använda vår kunskap och vårt engagemang för att förbättra den. Ett nytt projekt för i år är vårt samarbete med Nasio Trust i Kenya.

Det låter spännande, vad är The Nasio Trust?

– Vi har alltid letat efter projekt som ligger vårt företag nära, i form av vilka värderingar och visioner som ligger till grund för projektet. Tidigare har vi haft ett samarbete English School of Mui Ne i Vietnam, som numera är självgående och har allt större kapacitet att utföra sitt fantastiska arbete, vilket vi är väldigt glada för. The Nasio Trust är ett projekt vi verkligen ville involvera oss i som nästa steg av vårt CSR-arbete. Deras målsättning att skapa samhällen som är självförsörjande är något vi tror på och har en stark koppling till med vår bakgrund som entreprenörer. Precis som i tidigare samarbete kommer personal från Westers att åka till organisationen i fråga, för att besöka och bidra med det vi kan på plats.

Den 27 augusti har vi ett event tillsammans med våra Blick Vänner hos er på VENUE81. Vad är det för lokal?

– VENUE81 är Drottninggatans okända pärla! En flexibel och toppmodern eventlokal med centralt läge och avslappnad känsla. Lokalen är stöpt i en skön loungemiljö, inspirerad av New Yorks nattklubbar. VENUE81 ägs och drivs av oss på Westers och erbjuder 850 kvadratmeter eventyta som kan anpassas för varje enskilt behov. Lokalen är nyrenoverad och erbjuder nytt möblemang samt all teknik som krävs för ett lyckat event: komplett ljus- och högtalaranläggning, dubbla storbildsprojektorer i stora salen, talarljud, mikrofon och trådlöst nätverk.

Vad kommer gästerna bjudas på för godsaker då?

­– Med fokus på hållbarhet har en fantastisk vegetarisk meny tagits fram speciellt till eventet den 27:e augusti. Gästerna kommer att bjudas på ett flertal variationer av noggrant utvalda, säsongsbaserade råvaror, serverat på genomskinliga ”flytande” väggar. Menyn kommer att ta fram så mycket som möjligt ur varje råvara i innehåll och smak. Matupplevelsen kommer bli riktigt häftig!

Läs mer om Westers arbete med The Nasio Trust här, eller se filmklippet Changing the game om Westers vegetariska utbud här.

Hitta mer inspiration från Blick Vänner här.

 

 

KONTAKTA OSS