6 november, 2019

5 spännande tekniklösningar för ditt event

Drönare som lyser i olika färger


Teknikutvecklingen går i ett rasande tempo, och även i eventbranschen finns många spännande uppfinningar som både imponerar på besökare och underlättar för organisatörer. Vi var nyligen på ett seminarium där Inadra och Informationsteknik berättade om 5 nya tekniklösningar att hålla koll på.

1. Drönare
Drönare på Lantern Festival i Kina

Drönare används inte bara för film och foto; upplysta med LED-lampor kan de även erbjuda ett annorlunda sätt att projicera bilder, eller vara ett nytänkande alternativ till fyrverkerier. Hur då?

När Lantern Festival firades i Guanzhou i södra Kina lyste 1000 drönare upp natthimlen i en uppvisning som slog världsrekord. Drönarna flög i komplexa formationer 100 meter över det centrala Haixinsha-torget, och skapade bilder med natthimlen som bakgrund. Bland annat en karta av Kina, det kinesiska tecknet för Lycka, och en tupp för att fira inledningen av Tuppens år. Drönarna upptog en yta av 280×180 meter på himlen, och händelsen slog världsrekordet för flest antal obemannade luftburna farkoster samtidigt.

Hela uppvisningen kontrollerades från en enda dator på marken, varifrån drönarnas position och färg kunde styras. Till uppvisningen spelade en orkester festlig musik. Helt säkert en oförglömlig upplevelse för åskådarna.

2. PixMob LED-armband
Publik med lysande armband

Varför bara vara publik när varje gäst kan vara del av att skapa eventmagi? Med LED-armband på eventets alla deltagare kan en publikfylld arena plötsligt bli en scen och åskådare kan bli artister/aktörer. Ljussättningen på armbanden styrs av en IR-signal (som en TV-fjärrkontroll) som riktas mot områden av publikgrupper vars armband då lyses upp enligt förprogrammerat mönster.

Med PixMob kan en ljusdesigner måla med ljus, skapa mönster och interaktiva effekter i publiken. Vågor av färg som sköljer över publiken, eller intrikata mönster – kanske er företagslogga?

Armbanden funkar inte bara för estetik och coola effekter – de kan även användas för smarta logistiklösningar. Tänk er ett stort möte med många parallella sessioner. Istället för att behöva läsa på en agenda kan informationen kommuniceras till deltagarna vi armbanden: alla vars armband nu lyser blått ska gå till möte X, medan alla vars armband lyser grönt ska gå till Y. Kan även kombineras med tysta möten (läs mer nedan): alla med grönt ljus på sitt armband ska ratta in på kanal 4 för att lyssna på seminarie Z.

3. Tysta möten
Konferensdeltagare med hörlurar som har ett tyst möte

Tysta möten skapar ett intressant format med flera möten i ett och samma rum. Tysta möten skapas på en yta i till exempel en utställningshall där åhörarna kan röra sig mellan olika scener och välja det föredrag man vill lyssna på. Med hjälp av hörlurar och en IR-sändare som skickar ut ljudet från rätt talare till rätt publik kan flera möten pågå i samma sal utan att det blir stimmigt. En smart lösning i stor lokal eller en anläggning där det saknas grupprum!

4. Spårning av eventbesökarna

Anonyma ”tracking”-lösningar används ofta i gallerior och shoppingcenter för att mäta kundernas shoppingbeteenden. Detta kan även appliceras på mässor och event när vi vill veta var deltagarna går, deras vanor och preferenser. Vilka montrar besökte de, var stannade de först till, vilka montrar attraherade flest besökare och i vilka ytor var flödet störst?

Övervakningskameror som installerats i mässhallar i säkerhetssyfte har visat sig ha fler användningsområden. De låter utställare överblicka trafiken runtomkring och i deras monter. Tillsammans med AI-teknik används övervakningskameror på flygplatser. Denna teknologi kan uppfatta ansikten, känna igen människor, lokalisera folksamlingar och undersöka fordon när nödvändigt.

Det har varit möjligt att spåra eventdeltagarnas rörelser tidigare, men då ofta genom att de varit tvungna att ladda ner en app, slå på Bluetooth och tillåta spårning. Det kräver ganska mycket av deltagaren och skapar hinder som gör att inte alla bemödar sig. Med kameror är informationen mer snabbtillgänglig. Lösningarna kan vara anonyma eller interaktiva (kräver då deltagarens godkännande med opt-in).

5. Feedback genom att avläsa ansikten

Liksom ovan nämnda teknik kan ge avgörande insikter för en mässa eller event där deltagarna rör sig i lokalen, kan denna ansiktsavläsning (facial tracking) ge omedelbar feedback på vad deltagarna tycker om programinnehållet i en föreläsningssal och det som händer på scenen.

Disney har tillsammans med Caltech gjort studier med ansiktsigenkänning där en infraröd, högupplöst kamera filmade biopublikens rörelser och ansikten medan de tittade på Disney-filmer. Genom att kartlägga och läsa av ansiktenas rörelser kunde de utläsa om publiken log, skrattade eller visade andra känslouttryck, och på så vis avgöra vilka scener som bäst gick hem hos tittarna

Även BBC har använt liknande teknik för att ta reda på hur TV-tittare reagerar på trailers och program, i ett försök att hitta nya succéer som Breaking Bad. Kanske blir detta standard i våra TV-apparater i framtiden, nästa nivå på den Netflix-funktion som föreslår vad du kanske kommer gilla att titta på.

För event kan ansiktsavläsning inte bara användas för incheckning eller säkerhetskontroll, utan även för att läsa av stämningen bland eventdeltagarna. Du behöver inte längre vänta till att efter eventet är genomfört och då skicka ut enkäter; med den här tekniken kan du få omedelbar respons på vad deltagarna tycker om eventet, och kan göra justeringar på plats för att förbättra och säkerställa eventets framgång i realtid. Vilket innehåll engagerar – vad gillar eller ogillar de?

Vid en omröstning med knapptryckningar kan deltagarna enkelt fuska eller trycka fel, men genom att läsa av deras spontana ansiktsuttryck får du veta deras faktiska åsikter. Skrämmande eller häftigt? Det beror på hur dystopiskt lagd man är.

 Kontakta oss på Blick för att få hjälp att planera ert nästa event!

KONTAKTA OSS