27 februari, 2018

10+ hållbara talargåvor till dig som tänkt till

Visst är det trevligt att ge en present till den föreläsare som gett dina deltagare nyttiga insikter. Men istället för att ge bort en blomsterkvast som håller ett par dagar, eller era egna profilprodukter som riskerar att samla damm i en skrivbordslåda hos mottagaren vill vi tipsa om gåvor som gör gott långt efter att talaren gått av scenen!

Det kan förstås vara ett ställningstagande att säga ”på denna konferens delar vi inte ut talargåvor av miljöhänsyn”, men att ge talaren en ordentlig avtackning är ändå en viktig symbolisk gest – du vill inte riskera att hela publiken sitter där och tänker att du är en snål arrangör. Har det fallit på din lott att fixa en gåva till talaren? Ingen panik! Här kommer bra tips där du dessutom har chansen att göra skillnad. Tänk till och ge en gåva som har koppling till er verksamhet, eller något som knyter an till det ämne talaren har pratat om.

Jobbar ni med sjöfart, är på konferenskryssning eller arbetar inom skogsindustrin? Då kanske en gåva till havet alternativt skogen via Naturskyddsföreningen kan vara en passande talargåva?

Firar ni nya framgångar och alla kollegors hårda arbete? Hjälp till att rädda flitiga arbetsbin och skänk en gåva som används till att snabba på omställningen till ekologiskt jordbruk där vilda och tama bin kan trivas.

Är ditt företag i utbildningsbranschen, eller har ni tillbringat konferensen med att skola era anställda i nya kunskaper? Ge talaren en avtackning som bidrar till att få igång skolundervisningen för barn i katastrofområden. Hos Unicef kan du köpa ”school-in-a-box” som innehåller allt material som behövs för att en lärare ska kunna undervisa upp till 40 barn.

Har talaren pratat om arbete, drivkraft eller kanske hållbarhet? Ett bidrag till Refo hjälper till att minska arbetslöshet och ger miljön en hjälpande hand. Refo är ett socialt företag som fokuserar på att återvinna kläder samtidigt som de skapar möjligheter till utbildning, praktik och nätverk för personer som av olika anledningar hamnat i utanförskap.

Och för dem som verkar i bilbranschen då? Stadsmissionen tar tacksamt emot bidrag för att driva sina nattjoursbilar, som kör runt till utsatta och hemlösa på Stockholms gator. 150 kr räcker till drivmedel för en hel natt för deras Nattjoursbil.

Fler tips på talargåvor baserat på bransch eller ämne:

FastigheterDriv Klaragården en dag, Stadsmissionens dagverksamhet för kvinnor som lever i hemlöshet.

Sjukvård och läkemedelRöda korset, Läkare utan gränser, Barncancerfonden och Cancerfonden har alla fina gåvobevis som hjälper organisationerna att hjälpa. Istället för en blombukett kan 500 kronor till exempel räcka till 75 snabbtester för malaria – en av de dödligaste infektionssjukdomarna i världen.

Möbler, sängar eller hotellSkänk sovpaketet från Röda Korset och sju syriska barn på flykt i Libanon kan få filtar och madrasser så att de får somna gott och vakna mjukt.

Kläder – Tacka av talaren med vinterkläder till barn på flykt via Unicef, eller rena strumpor och underkläder till hemlösa via Stadsmissionen.

Sport – Stadsmissionen hjälper varje år föräldrar som är i behov av ekonomiskt stöd, även till något så viktigt som att kunna bekosta en fritidsaktivitet till sina barn. 1000 kr räcker exempelvis till en fritidsaktivitet under en hel termin för ett barn som lever i fattigdom. Lekpaketet från Unicef innehåller en basketboll, ett hopprep och en sagobok, så att barn i katastrofområden får chans att vara barn och leka med sina syskon.

Kontakta oss gärna för fler förslag på både gåvor och intressanta talare: Maila Blick

KONTAKTA OSS